joi, 14 aprilie 2011

De ce să NU fumăm? ALEGEREA ESTE A DUMNEAVOASTRĂ !!!

De ce să NU fumăm?



Peste 4000 de substanţe au fost identificate în fumul de ţigară, incluzînd cîteva care sunt active farmacologic, antigenice, citotoxice, mutagene şi carcinogene.
Printre substanţele periculoase conţinute de ţigări se numără:
nicotina: este un alcaloid foarte toxic, stimulent şi sedativ neuroendocrin şi dă dependenţă
gudronul: este un termen general pentru mai multe particule ce rezultă din fumul de ţigară. Particulele conţin substanţe chimice printre care oxizi de nitrogen, dioxid de carbon, monoxid de carbon, dar şi benzpiren, o hidrocarbură puternic cancerigenă.
monoxidul de carbon: interferă cu transportul şi consumul de oxigen
oxizi de nitrogen, cianură de hidrogen, amoniac
metale (arsenic, cadmiu şi plumb) şi compuşi radioactivi, cu efecte carcinogene
La ce ne expunem dacă fumăm?
fumatul este o cauză importantă a bolilor pulmonare cronice obstructive, tusea cronică, expectoraţia şi insuficienţa respiratorie fiind frecvent întîlnite la fumători; consumul ţigărilor a fost asociat, de asemenea, cu o incidenţă crescută a infecţiilor respiratorii şi deceselor cauzate de pneumonie şi gripa
este o cauză majoră a bolii coronariene, contribuind atît la apariţia aterosclerozei coronariene, cît şi la evenimentele acute coronariene ischemice (infarct miocardic), trombotice şi aritmice; agravează ischemia periferică, poate afecta grefele de by-pass periferic şi este o cauză importantă a bolilor cerebrovasculare
fumatul este responsabil în proporţie de 85-90% de apariţia cancerului bronho-pulmonar; important factor de risc şi pentru alte tipuri de cancere: cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, pancreas, vezică urinară, rinichi, stomac, col uterin.
este un factor de risc pentru instalarea mai devreme a menopauzei la femei, apariţia prematură a ridurilor faciale, a osteoporozei la femei, a disfuncţiilor sexuale la bărbaţi, scăderea imunităţii în general
fumatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului, acesta cîntărind mai puţin decît un nou-născut al unei mame nefumătoare; creşte riscul de avort spontan şi de deces al fătului
alte efecte: gingivite, apariţia cariilor, voce răguşită, îngălbenirea tegumentelor degetelor, a unghiilor
Fumatul pasiv – ştiţi ce consecinţe are?
Fumatul pasiv reprezintă inhalarea fumului de ţigară de către nefumători, într-un mediu în care se fumează şi este la fel de dăunător pentru sănătate ca şi fumatul propriu-zis.Efectele fumatului pasiv pot fi senzaţia de greaţă, cefaleea, tusea, iritaţia ochilor, exacerbări la pacienţii astmatici, creşterea riscului de cancer pulmonar, a riscului de boli cardiace şi accidente vasculare cerebrale.
Fumatul pe glob:
Există aproximativ 1.2 miliarde fumători în lume.
Fumatul este responsabil pentru aproximativ 4 millioane decese în fiecare an, 11.000 in fiecare zi.
Fumarea unei singure ţigări scurtează viaţa cu 7 minute.
Rata mortalităţii în rîndul fumătorilor este de 2-3 ori mai mare decît la nefumători la toate grupele de vîrstă.
Aproximativ jumătate din decesele legate de fumat se produc între 35-69 ani, ceea ce face din fumat cea mai importantă cauză de moarte prematură în ţările civilizate.
Fumătorii trecuţi de 30 de ani suferă de 5 ori mai multe infarcte miocardice decît nefumătorii.
Fumatul cauzează cca. 30% din decesele prin cancer; aproximativ 90-95% din decesele prin cancer pulmonar la bărbaţi şi 70-75% la femei se datorează fumatului.

miercuri, 13 aprilie 2011

RENUNTA SI TU LA FUMAT,MERITA!


METODA CU LASER PENTRU RENUNTAREA LA FUMAT
PENTRU INFORMATII DESPRE METODA CU LASER PUTETI SCRIE SI PE ADRESA DE MAIL     stop_fumat@yahoo.com



Studiile arata ca acesti cinci pasi te vor ajuta sa renunti la fumat. Si asta pentru totdeauna! Nu este o misiune facila, mai ales pentru  fumatorul inrait, care sare de 10-15 tigari pe zi... Ai nevoie de vointa si sustinere permanente, cu atat mai mult cu cat recidivele bat la usa in fiecare moment. Insa vei avea sanse de reusita daca vei aplica pasii de mai jos in mod combinat. Mult succes!

1. Pregateste-te! 

Fixeaza-ti ziua in care te vei lasa de fumat.

Schimba-ti mediul. Asta presupune:

 Arunca toate tigarile si scrumierele din casa, masina si de la birou.
 Nu mai permite membrilor familiei sau prietenilor care vin in vizita sa mai fumeze in casa. 

Revizuieste-ti tentativele anterioare de renuntare la fumat. Gandeste-te la ceea ce s-a intamplat si de ce nu ai obtinut atunci victoria finala impotriva tutunului. Pune in balanta lucrurile care te-au ajutat sau nu in demersul tau. 

O data ce te-ai lasat de fumat, nu te apuca din nou de acest obicei. Nici macar un fum nu mai ai voie sa tragi in piept! 

2. Cauta sprijin si incurajare 

De asemenea, studiile arata ca poti reusi mai bine in misiunea ta daca te bazezi pe sprijinul si ajutorul celor de langa tine. Poti obtine acest sprijin in mai multe feluri: 

Spune-le membrilor familiei tale, prietenilor si colegilor de munca faptul ca vrei sa renunti la fumat si ca ai nevoie de sprijinul lor. Roaga-i sa nu fumeze in preajma ta si sa nu iti lase la indemana sau sa iti ofere tigari. 

Discuta cu personalul medical care ti-ar putea oferi consiliere si motivatie in demersul tau - spre exemplu, medicul tau de familie, stomatologul, o asistenta medicala, un farmacist, un psiholog sau chiar consilierul tau pe problema fumatului. 

Apeleaza la consiliere - individuala, de grup sau telefonica. Cu cat ai mai mult sprijin pe acest plan, cu atat ai mai multe sanse sa scapi de acest obicei. Exista programe de stopare a fumatului, puse in circulatie la nivelul spitalelor locale sau centrelor de sanatate. Cere informatii in legatura cu programele disponibile in zona in care locuiesti. 

3. Invata lucruri noi si cauta-ti alte preocupari 

 Incearca sa iti distragi atentia de la nevoia de a fuma. Vorbeste cu o persoana de incredere, mergi la plimbare sau ocupa-ti timpul cu diferite sarcini. 

 O data ce te-ai lasat de fumat, schimba-ti rutina. Mergi pe o ruta diferita spre serviciu. Bea ceai in loc de cafea. Mananca micul dejun (care trebuie sa fie consistent!) intr-un alt loc decat o faci de obicei. 

 Fa ceva pentru a reduce stresul. O baie fierbinte, exercitiile fizice sau o carte buna te pot ajuta pe aceasta directie. 

 Asigura-te ca in fiecare zi ai ceva placut de facut. 

 Bea foarte multa apa si lichide. 

4. Medicamentatia - necesara in anumite situatii 

Medicamentatia te poate ajuta sa renunti la fumat si iti va diminua "pofta" de tigara. Medicamentele de mai jos sunt aprobate de Federatia Americana a Alimentelor si Medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA) si utilizate la nivel international in acest scop. 

1. Bupropion SR (Zyban) - disponibil pe baza de prescriptie medicala.
2. Produse care inlocuiesc nicotina - guma de mestecat, inhalator, spray nazal, plasturi sau pastile cu nicotina. Aceste produse, in afara pastilelor cu nicotina, se pot cumpara fara reteta semnata de medic, ceea ce reprezinta un plus in lupta ta impotriva tutunului. 

In orice caz, iti recomand sa te sfatuiesti cu doctorul, pentru a fi sigura ca apelezi la varianta corecta si cea mai buna pentru situatia ta. In plus, specialistul trebuie sa iti explice modalitatea de administrare a acestor medicamente sau produse. Asculta cu atentie sfatul medicului si citeste informatiile scrise pe instructiunile de utilizare. 

Toate aceste medicamente iti vor dubla, mai mult sau mai putin, sansele de a renunta definitiv la fumat. Insa bineinteles ca, in combinatie cu alte metode, cum ar fi consilierea pe problema fumatului, vei inregistra o si mai mare si rapida reusita. 

Oricine incearca sa se lase de fumat poate avea beneficii de pe urma utilizarii acestor medicamente. Daca esti insarcinata sau incerci sa ramai insarcinata, daca alaptezi, esti minora, fumezi mai putin de 10 tigari pe zi sau ai o afectiune medicala, este preferabil sa te consulti cu doctorul tau inainte de a apela la acest tip de tratament. 

5. Pregateste-te pentru recidive si pentru situatiile dificile 

Cele mai multe recidive se petrec in primele trei luni de cand ai renuntat la obiceiul nesanatos al fumatului. Nu te descuraja daca "reusesti" sa cazi din nou in "pacat" si reincepi sa fumezi. Tine minte - cei mai multi dintre fumatorii care incearca sa (re)devina nefumatori au mai multe tentative esuate la activ pana cand misiunea lor este dusa la bun sfarsit. Iata cateva situatii potential periculoase de care este cazul sa te feresti: 

Alcoolul. Evita sa bei alcool, deoarece iti scade sansele de reusita. 

Alti fumatori. Faptul ca te afli printre fumatori te poate determina sa vrei sa fumezi din nou. 

Cresterea in greutate. Multi fumatori vor lua in greutate in momentul renuntarii la tigari - de regula, mai putin de cinci kilograme. De aceea, este indicat sa urmezi o dieta sanatoasa si sa fii cat mai activa posibil. Nu lasa ca aceste cateva kilograme in plus sa te indeparteze de telul tau, respectiv acela de a scoate tutunul definitiv din viata ta. Unele medicamente impotriva fumatului te pot ajuta sa amani sau sa diminuezi cresterea in greutate. 

Toane sau depresie. Exista mult mai multe modalitati decat fumatul prin care iti poti imbunatati starea de spirit - incearca sa iti gasesti un hobby sau fa ceea ce iti place - stai de vorba cu o prietena, mergi la plimbare, joaca-te cu animalul tau de companie, citeste etc. 

Daca sesizezi ca incepi sa ai probleme sau ca lucrurile iti scapa de sub control, discuta cu doctorul tau. 

Situatii sau conditii speciale 

Oricine se poate lasa de fumat, dupa cum spun numeroasele studii efectuate in acest sens. In plus, situatia sau starea ta de sanatate iti poate oferi un motiv in plus, special, pentru renuntarea la fumat: 

Femeile insarcinate sau proaspetele mamici. Lasand la o parte tigarile, iti protejezi propria sanatate, precum si pe cea a micutului caruia i-ai dat viata.
Pacientii internati in spital. Renuntand la fumat, reduci problemele de sanatate de care suferi si ajuti procesul de vindecara sa se produca mai repede.
Pacientii care au suferit un atac de cord. Renuntand la tigari, reduci riscul aparitiei unui al doilea infarct.
Pacientii care sufera de cancer pulmonar, oral, al esofagului sau al laringelui. Lasand in urma acest viciu, reduci sansele dezvoltarii unei alte forme de cancer.
Parintii copiilor de varste mici si/sau adolescenti. Renuntand la fumat, iti protejezi copiii de boli cauzate de fumatul pasiv.


PENTRU INFORMATII DESPRE METODA CU LASER PENTRU RENUNTAREA LA FUMAT PUTETI SCRIE SI PE ADRESA DE MAIL     stop_fumat@yahoo.com

METODA CU LASER PENTRU RENUNTAREA LA FUMAT

 stop_fumat@yahoo.com  



PENTRU INFORMATII SI  DETALII CONCRETE REFERITOARE LA METODA CU LASER PENTRU RENUNTAREA LA FUMAT,VA PUTETI ADRESA SI PE ADRESA DE MAIL        stop_fumat@yahoo.com  

joi, 7 aprilie 2011

RENUNTA SI TU LA FUMAT PRIN METODA LASER!



   Ai incercat si tu sa renunti la fumat nu-i asa? Daca da,sa stii ca nu esti singura persoana care si-a propus,a incercat si nu a reusit.  Majoritatea fumatorilor au incercat macar o data sa renunte,din motive financiare,de sanatate,sau de ce nu..mirosul neplacut. Renuntarea la fumat este o actiune personala, subiectiva si personalizata. Ceea ce functioneaza pentru unele persoane nu va functiona neaparat si pentru altele. Unii oameni se lasa de fumat usor, fara ca macar sa exeperimenteze simptomele de sevraj si fara a mai simti ulterior nevoia de a-si aprinde cate o tigara, iar altora le este extrem de greu, trec prin cele mai neplacute stari fizice si psihice cu putinta, se ingrasa, se reapuca de fumat si renunta la tigari periodic, gasesc aproape imposibil sa-si imagineze viata fara compania tigarilor. Ca urmare a diferentelor atat de mari intre fumatori, exista multe metode care pot fi aplicate separat sau impreuna, in functie de gradul de dependenta, personalitate si valorile fiecarui individ in parte.
  Terapia cu laser este o metoda noua pentru Renuntarea la FUMAT . Mai este numita si terapie low-level laser sau terapia cu laser rece. Principiul de functionare este acelasi cu cel al acupuncturii, cu exceptia faptului ca, pentru a stimula centrii nervosi din corp, nu sunt folosite ace de acupunctura, ci fascicole laser. Metoda are rolul de a stimula eliberarea de endorfina in creier, care ajuta la atenuarea simptomelor de sevraj.
  Va putem pune la dispozitie aceasta metoda cu laser pentru cei care doresc sa renunte la fumat .

Fumul de tigara si efectele fumatului asupra sanatatii omului.

Declinul inteligentei

Cercetarile efectuate de Institutul de psihiatrie din Londra indica faptul ca fumatul este asociat cu declinul inteligentei. Studiul a examinat mai mult de 650 de oameni de 65 de ani si peste, pentru a determina puterea lor intelectuala si a inregistrat obiceiurile lor legate de fumat. Cercetatorii au demonstrat ca fumatorii au probleme mai mari decat nefumatorii sau decat fostii fumatori. Fumatul este un factor ce contribuie la bolile cardio-vasculare si arteroscleroza, ingusteaza arterele si astfel reduce alimentarea cu sange a creierului. Aceasta poate explica declinul inteligentei. Acest studiu este unul din lunga serie de cercetari ce demonstreaza impactul negativ pe care fumatul il are asupra sanatatii si starii de bine a oamenilor. Cu toate celelalte distrugeri provocate de fumat incluzand bolile cardio-vasculare, cancerul, emfizemul si altele, declinul inteligentei se adauga la lista de probleme de sanatate pe care fumatorii si le cauzeaza singuri. 


  Tutunul are o compozitie complexa. In frunze se gasesc diverse componente chimice: celuloza, proteine, amidon, steroli, minerale etc. Dar veti putea spune ca acesti compusi se mai gasesc si in alte plante dar tutunul are ca substante specifice nicotina si isoprenoizii(hidrocarburi nesaturate)

  Multa vreme s-a crezut ca nicotina este cel mai toxic agent activ al tutunului si intr-adevar este o otrava foarte puternica, o doza de 5mg de nicotina fiind suficienta pentru a omora un caine in cateva clipe prin paralizia nervilor motori iar una de 60mg este la fel de eficienta pentru om. 

  Nicotina este un lichid incolor in clipa extragerii dar in contact cu aerul si lumina se coloreaza in brun. Are un gust amar si iritant iar mirosul este slab la rece si asfixiant la caldura. 

  Prin ardere tutunul isi modifica compozitia initiala dand nastere la noi substante: o intreaga mixtura de gaze, vaapori necondensati, si substante particulare variabile. Fumul inhalat este un aerosol(=particule lichide si solide de dimensiuni f. mici, intre 0. 001 si 100 microni) concentrat cu miliarde de particule pe cmł. Temperatura I zona de ardere a unei tigari este in jur de 884°c. printre noile componenete ale fumului de tigara se numara oxidul de carbon, gudronul si alte subst. iritante pentru sistemul respirator. 

  Oxidul de carbon este un componet foarte nociv al combustiei tutunului. Concentratia lui variaza dupa modul in care este fumat astfel: 2% in fumul de pipa, 3-4% in fumul de tigara si in trabuc atinge valoarea de 6%. Hemoglobina formeza cu acesta un compus stabil (hemoglobina are o afinitate mai mare pentru oxidul de carbon decat pentru oxigen deoarece cu acesta din urma compusul rezultat este instabil) facand astfel ca hemoglobina astfel combinata sa devina inutilizabila pentru transportul de oxigen dand nastere la anoxie astfel tesuturile incep sa sufere din cauza lipsei de oxigen. 

  Diversii iritanti respiratori de mai gasesc in fumul de tutun in concentratii mari patologice iar printre acestia se numara: acroleina, formaldehida, acidul cianhidric, acetaldehida. 

  Dar totusi cei mai periculosi factori din fumul de tigara sunt substantele cancerigene si cocangerigene care se gasesc in aerosolii produsi de fumul de tigara si care poarta denumirea fenerala de gudroane. 







RENUNTA LA FUMAT ACUM CU METODA LASER.

                                    RENUNTA LA FUMAT ACUM CU METODA LASER.






Renuntarea la fumat este o actiune personala, subiectiva si personalizata. Ceea ce functioneaza pentru unele persoane nu va functiona neaparat si pentru altele. Unii oameni se lasa de fumat usor, fara ca macar sa exeperimenteze simptomele de sevraj si fara a mai simti ulterior nevoia de a-si aprinde cate o tigara, iar altora le este extrem de greu, trec prin cele mai neplacute stari fizice si psihice cu putinta, se ingrasa, se reapuca de fumat si renunta la tigari periodic, gasesc aproape imposibil sa-si imagineze viata fara compania tigarilor. Ca urmare a diferentelor atat de mari intre fumatori, exista multe metode care pot fi aplicate separat sau impreuna, in functie de gradul de dependenta, personalitate si valorile fiecarui individ in parte.





  Terapia cu laser este o metoda noua pentru Renuntarea la FUMAT . Mai este numita si terapie low-level laser sau terapia cu laser rece. Principiul de functionare este acelasi cu cel al acupuncturii, cu exceptia faptului ca, pentru a stimula centrii nervosi din corp, nu sunt folosite ace de acupunctura, ci fascicole laser. Metoda are rolul de a stimula eliberarea de endorfina in creier, care ajuta la atenuarea simptomelor de sevraj.
  Va putem pune la dispozitie aceasta metoda cu laser pentru cei care doresc sa renunte la fumat .
EFECTELE FUMATULUI ,CUM SĂ RENUNŢI LA FUMAT , SFATURI PENTRU A TE LĂSA DE FUMAT.

  Fiecare inhalare conţine 4000 de substanţe chimice, dintre care 43 sunt cancerigene, dar cel mai periculos drog din ţigară este nicotina. Nicotina este o substanţă stimulativă toxică şi creşte activitatea sistemului nervos central, a inimii şi a altor organe. De asemenea, determină şi creşterea tensiunii arteriale. Fumul de ţigară conţine monoxid de carbon care este incolor, inodor şi toxic care va trece din plămâni în sânge. Monoxidul de carbon se leagă de hemoglobina din eritrocitele sangvine împiedicând aceste celule să transporte oxigen la diferite celule.
  Fumatul pasiv este reprezentat de fumul de ţigară inhalat de nonfumător. Acesta va duce, de asemenea, la inhalarea multor substanţe dăunătoare şi poate cauza iritaţia ochilor, dureri de cap şi tuse. Încearcă să eviţi fumătorii pentru propria ta sănătate.

                                                    CUM SĂ RENUNŢI LA FUMAT?

  Din ce în ce mai mulţi oameni renunţă la tutun. Este greu, dar nu imposibil. Există mai multe metode de a renunţa. Unele persoane folosesc o serie de filtre care vor reduce gradual nivelul de nicotină, reuşind să renunţe treptat la acest drog. Alte persoane folosesc o gumă specială recomandată de doctori care conţine nicotină în grade din ce în ce mai scăzute, în final renunţând total la nicotină. Poţi găsi grupuri de suport care te vor ajuta să renunţi. Poţi să renunţi!

                          SFATURI PENTRU A TE LĂSA DE FUMAT


- Înconjoară-te de persoane care îţi susţin hotărârea şi care nu fumează
- Asumă-ţi propria responsabilitate
- Evită persoanele care fumează
- Bea multă apă pentru a elimina toxinele
- Când simţi nevoia unei ţigări, mănâncă ceva sau mestecă o gumă fără zahăr
- Fă exerciţii fizice
- Evită alcoolul, cafeaua, ceaiul şi sucurile care conţin cofeină
- Spală-te des pe dinţi pentru a îndepărta reziduurile de tutun
- Inspiră adânc şi relaxează-te când simţi nevoia să fumezi
- Gândeşte pozitiv asupra avantajelor de a fi un nefumător

CE ESTE NICOTINA?

  Nicotina este o substanta naturala, cu ajutorul careia, planta de tutun se protejeaza impotriva insectelor. Un insecticid natural. Este o supertoxina. Doar o picatura de nicotina, este mult mai letala decat stricnina sau veninul, si de trei ori mai mortala decat arsenicul. Dar, uimitor, din intamplare, amprenta chimica a acestui insecticid natural, este atat de asemanatoare cu un neurotransmitator, acetilcolina, incat, odata patruns in creier, au loc o serie de reactii chimice, care permit un control direct si indirect asupra fluxului a peste 200 de neurochimicale.
  Dureaza opt secunde. Inhalare, ameteala, tuse si sase nuante de verde. Nicotina a ajuns la creier, unde genereaza o inundatie de dopamina, rezultand o imediata senzatie de recompensa. Nicotina, de asemenea, activeaza o lupta a organismului, eliberarand adrenalina si avand un impact asupra starii de spirit si impulsivitatii.
  O otrava puternica, defensiva creierului lupta in retragere, dar nu are de ales, si este nevoita sa micsoreze sensibilitatea mintii la acetilcolina, un dirijor al unei intregi orchestre de neurochimicale.
  Ultimele cercetari sugereaza ca, in unele regiuni, creierul diminueaza numarul de receptori capabili sa primeasca nicotina, in altele, diminueaza numarul de transportatorii disponibili, dar in majoritatea regiunilor afectate, activeaza milioane si milioane de extra receptorii la acetilcolina (proces cunoscut sub numele de "up-regulation" ), in incercarea disperata de a se proteja de pesticidul care soseste necontenit si in doze din ce in ce mai mari.



Problema este ca, toate modificarile fizice au creeat un simt al normalitatii, construit in intregime cu prezenta nicotinei. Acum, orice incercare de a opri utilizarea nicotinei, va veni cu un risc. Neliniste, anxietate, puternice schimbari de stari emotionale. O adevarata dependenta chimica a fost creeata. Treptat calmul si confortul, de a sta fara tigari, dispare. Zilele in care nu fumai sunt din ce in ce mai indepartae si chiar uitate.
  Reglajele de protectie ale creierului s-au asigurat ca orice incercare de a te opri din fumat te-ar lasa temporar desensibilizat. Sistemul tau nervos da semnale de alarma in tot organismul, creandu-ti stari de anxietate atunci cand nu alimentezi cu nicotina. Acum esti un nou tu. Un tu dependent de nicotina..